Na 35 jaar gaat China het één-kind beleid opheffen

China gaat het zeer beruchte één-kind beleid opheffen waardoor stellen nu voor de eerste keer in meer 3 decennia  meer dan één kind kunnen krijgen.

’’China verlaat één-kind beleid’’ dat was het officiële aankondiging van Xin Hua, de nationale staatpers van China. Al maanden lang  gingen er geruchten en speculaties rond dat Beijing zich klaar aan het maken was om het zeer controversiële gezinsplanning-beleid te gaan wijzigen. De wet werd in 1980 geïntroduceerd door de communistische leiders om de groeiende bevolking in de hand te houden.  De regering crediteerde zichzelf met het voorkomen van ruim 400 miljoen geboortes, maar daar in tegen waren de menselijke kosten enorm. Zo kende China in de jaren die daarna volgden veel (gedwongen) sterilisaties , abortussen, kindermoorden en een dramatische geslacht onevenwicht waardoor er miljoenen mannen zijn die nooit een vrouwelijke partner kunnen vinden. In 2012-in een van de meest schokkende recente gevallen van schending van de mensenrechten gerelateerd aan het beleid, een 23-jarige vrouw uit de provincie Shaanxi in het noordwesten werd ontvoerd door (gezinsplanning) ambtenaren en werd zij gedwongen om een abortus te plegen zeven maanden in haar zwangerschap. Tegenstanders van het beleid hadden al een voorspelling gemaakt dat dit beleid een demografische tijdbom zou worden, met een bevolking van 1.3 miljard en veel arbeiders lag het in de lijn van verwachtingen dat China al snel last zou gaan krijgen van een grootte vergrijzing. De VN schat in dat tegen 2050 China meer 440 miljoen inwoners gaat hebben van 60+. Ondertussen daalde vorig jaar de beroepsgerichte bevolking (die tussen de 15-59) met 3.71 miljoen voorjaar, een trend die naar verwachting gaat doorzetten.

Nieuws dat het één-kind beleid is uitgevallen komt drie maanden nadat een Chinese krant voorspelde dat het beleid tegen het einde van dit jaar zou worden afgeschaft. Op dat moment werden deze verslagen ontkend door de Chinese regering. In de afgelopen jaren was  er al een geleidelijke versoepeling van China’s  gezinsplanning-beleid, zo was het voor de etnische minderheid families en landelijke koppels waarvan de eerstgeborene een meisje was al toegestaan om meer dan één kind te hebben. Sinds 2013 zijn paren in vele delen van het land toegelaten tot het hebben van twee kinderen  als één van de ouders enig kind was. Lian Zhongtang, een demograaf aan de Shanghai Academie van sociale wetenschappen zei in jullie dat het beleid al lang geleden hat moeten worden afgeschaft. ‘’De kern van de zaak is niet over het hebben van één of twee kinderen . Het gaat hier om reproductieve vrijheid, een van de meest fundamentele mensenrechten. In het verleden begreep de regering de kwestie niet.’’ Zei Liang Zhongtang

Categorie: 

Suggestie

De traditie van grote gezinnen is veranderd in de loop der jaren in grote ste...