Zekerheid voor senioren

China, Beijing, zorgverzekering, senioren

Een elementaire verzekering ter dekking voor de zorg van de noodlijdende inwoners in verplegingshuizen is dringend nodig om de stijgende vergrijzing te kunnen bijstaan zei een gezondheid deskundige.

Een gebrek aan verzekering  betekent voor de meeste chronische en terminaal zieken dat ze in ziekenhuizen moeten blijven met wachttijden die kunnen oplopen tot soms wel maanden met dure zusters die niet worden gedekt door de meeste verzekeringen zei Yang Yinga een ambtenaar aan het geriatrische ziekenhuis van Beijing.

‘’Door gebrek aan dekkingen waaronder de elementaire verpleging van de verzekeringen maakt het voor de vele ouderen haast onmogelijk om van de verzorgende diensten gebruik te maken.’’ Zei Yang. ‘’Ook een belangrijke oorzaak aan dit groeiend probleem is het gebrek aan gekwalificeerde verpleeghuizen voor senioren met chronische ziekten of degenen die de vermogen hebben verloren om zelfstandig te leven.’’ Slechts een paar bedrijven in Beijing bieden een verzekering die de verpleegkundige diensten dekt, zei ze.

China zelf biedt op dit moment geen dergelijke verzekering, zei het dat er op dit moment wel aan een verzekeringsprogramma wordt gewerkt om de groeiende vergrijzing te kunnen ondersteunen. Onder het voorstel van het nieuwe verzekeringsprogramma zou men een premie moeten betalen, het enige nadelige van dit nieuwe verzekeringsprogramma zou zijn dat senioren al vroeg de mogelijkheid verliezen op een zelfstandig leven.

Beijing telt nu tussen 3 miljoen aan 4 miljoen bewoners van 60+ en de gemiddelde leeftijdsverwachting stijgt ook elk jaar volgens de gemeentelijke commissie van gezondheid en gezinsplanning in Beijing.  

Naar verwachting zullen veel andere steden in China kampen met de stijgende vergrijzing. En met name de kleine steden zouden iets meer problemen gaan krijgen met de vergrijzing. Een parttime verpleegster in dienst kost ongeveer 200 yuan per dag, wat gelukkig niet onbetaalbaar is maar dit geld wel voor mensen met een gemiddeld inkomen.

Uiteindelijk zouden veel meer senioren profijt hebben van het nieuwe verzekeringsprogramma als deze doorgaat.

 

Categorie: 

Suggestie

De traditie van grote gezinnen is veranderd in de loop der jaren in grote ste...