President van China bezoekt Vietnam

China, Vietnam, Zuid-Chinese zee, territoriale geschillen, Paracel eilanden

De Chinese president Xi Jinping bezoekt Vietnam vandaag omdat beide communistische landen de banden willen herstellen nadat de spanningen hoog waren opgelopen over de territoriale geschillen in de Zuid-Chinese Zee. De bilaterale relatie tussen de twee landen daalden naar een nieuw dieptepunt als gevolgd van het gigantisch booreiland dat China  in de buurt van de Paracel eilanden heeft gebouwd in een gebied dat Vietnam beweert dat binnen de exclusieve economische zone ligt. Het incident leidde tot dodelijke anti-Chinese protesten in Vietnam.

De twee landen hebben sindsdien geprobeerd om de banden te herstellen met contacten op hoog niveau en het uitwisselen van bezoeken naar China door de secretaris-generaal  van de Vietnamese communistische partij Nquyen Phu Trong.

De minister van buitenlandse zaken Pham Binh Minh citeerde in de Vietnamese staatsmedia dat de leiders onder andere het versterken van de relaties tussen beide landen zullen bespreken en de territoriale geschillen aan de Zuid-Chinese zee. China’s nieuws bureau rapporteerde dat meer dan 10 samenwerkingsovereenkomsten die betrekkingen hebben op de relaties tussen de politieke partijen van beide landen, handel, investeringen en infrastructuur zullen worden ondertekend.

Maar analisten zeggen dat het tweedaags bezoek heel onwaarschijnlijk het teken is van vooruitgang bij het aanpakken van de territoriale spanningen.

‘’Ik denk persoonlijk dat het moeilijk is om het probleem van de territoriale geschillen tussen beide landen optelossen wanneer China en Vietnam  nog steeds hun eigen posities blijven handhaven.’’ Zei Duong Danh Dy, voormalige Vietnamese consul-generaal in Guangzhou , in Zuid-China.

Xinhua zei in een persbericht dat het oplossen van de territoriale geschillen afhangt van de ‘’wil van beide landen, het vermogen om tot een adequaat beheer van hun verschillen en dat ze niet moeten toestaan dat buitenwereld zich ermee bemoeit.’’

Getuigen zeiden dat een groep van ongeveer 30 personen een kort protest hadden gehouden voor de Chinese ambassade in Hanoi donderdag ochtend voordat zei door de autoriteiten werden weggenomen in bussen.  Jonathan London, een professor aan de Universiteit van de stad van Hong Kong, zei het in het belang is van Vietnam om geode betrekkingen te hebben met haar grote buurman in het noorden en dat Vietnam van de gelegenheid van het bezoek gebruik moet maken om een boodschap af te leveren aan de Chinese president.

China claimt bijna heel de Zuid-Chinese zee inclusief de zogeheten ‘’nine-dash line’’. Vietnam en China beweren beide dat de Paracel eilanden, die onder Chinese bezetting kwamen nadat China de Amerikaanse regering van Saigon in 1974 had overgenomen één jaar vóór het einde van de oorlog in Vietnam. De twee landen samen met de Filipijnen, Maleisië, Taiwan en Brunei claimen de gehele of gedeeltelijk de Spratlys-eilanden, die liggen op één van ’s werelds drukste zeewegen en waarvan wordt veronderstelt dat de wateren rijk zijn aan olie, gas en vis.

China’s enorme landwinning in de afgelopen 18 maanden in de Zuid-Chinese zee heeft bij veel landen in de regio zorgen opgewekt en voor bezorgdheid in de Verenigde Staten(die de vrijheid van navigatie in dat gebied steunt).

Maar ondanks de territoriale geschillen is China de grootste handelspartner van Vietnam en verdiende beide landen rond de 58 miljard dollar van elkaar vorig jaar.  Xi staat geplaand om te reizen naar Singapore op vrijdag waar hij wordt verwacht door de leider van Taiwan, de eerste soortgelijke vergadering tussen beiden landen sinds de splitsing van 1949.

Suggestie

Yi Xiaguang, plaatsvervangend chef van de generale staf van de partij van de...