De snelste computer ter wereld

De De Tianhe-2 dat is de door China's National University of Defense Technology gemaakte supercomputer.

Amerika staat op de 2de plaats met de Titan met een snelheid van 33.86 petaflop. Een petaflop is de rekencapaciteit van een computer waarbij deze 1 miljard megaflops (miljoen berekeningen met een drijvende komma) per seconden kan uitvoeren. Op de 3de plaats staat de IBM's Sequoia.

Het project TOP500, gestart in 1993,  released twee keer per jaar een lijst met supercomputers op basis van hun prestaties.

Er is weinig verandering in de top 10 van de meest recente lijst en de enige nieuwe ingang was op nummer 10 - de Cray CS-Storm, ontwikkeld door Cray Inc, die ook  de Titan heeft ontwikkeld.

6 van de top supercomputers komen uit de Verenigde Staten terwijl China, Japan, Zwitserland en Duitsland maar 1 supercomputer beheren.

De Verenigde Staten bleef het beste productie land van algemene systemen met 231, een daling van 233 in juni komt in de buurt van een historisch dieptepunt.

Het aantal Chinese systemen op de lijst is ook gedaald tot 61 van 76 in juni, terwijl Japan juist vooruit ging met 30-32 systemen. 

Suggestie

In de provincie Shaanxi heeft de Universiteit van Xidian een handgeschreven s...