ASEAN discussieert over China als leider

ASEAN

De Filipijnse president Rodrigo Duterte stond zaterdag op een regionaal artikel waar hij vertelde over dat hij zijn inspanningen om de Zuidoost-Aziatische weerstand tegen de Chinese expansie in de betwiste Zuid-Chinese Zee te verzwakken.

Duterte zou de verklaring van de voorzitter loslaten aan het einde van de eendaagse Associatie van Zuidoost-Aziatische (ASEAN) leidersvergadering die een internationale tribunale uitspraak negeerde, die de veeleisende vorderingen van China op de strategisch vitale waterweg weigerde. Duterte vertelde dat de Filippijnen en andere naties hulpeloos waren om Chinese kunstmatige eilandgebouwen te stoppen in gebieden waar ze beweerden, zodat er geen sprake was van discussie op diplomatieke gebeurtenissen zoals de top van zaterdag.

Maar diplomaten hebben gezegd dat andere Asean-landen ongelukkig zijn met de intense Chinese lobbying van de Filippijnen.  De diplomaten hebben geprobeerd de verklaring van de voorzitter op te heffen en er waren warme debatten over de kwestie die tot de top van de zaterdag leidde.

"Het kan niet worden gezien dat ASEAN volledig in de Chinese druk heeft gezeten," vertelde een Zuidoost-Aziatische diplomaat in Manilla voor het evenement AFP. De Verenigde Staten hebben kritiek op het bouwwerk, de waterweg waar 5 biljoen dollar in de jaarlijkse handel overgaat.

 

De Filippijnen, onder vorige president Benigno Aquino, hebben hard gewerkt bij de toppen van de ASEAN-landen om zijn sterke oppositie tegen de Chinese expansie te tonen.

Categorie: 

Suggestie

Miljoenen Chinese toeristen waren van plan om van het weekend, van over het h...