In tegenstelling tot het succes vorig jaar dat...
De lokale en provinciale overheden mogen het nieuwe gezinsplanning beleid nog niet toepassen waardoor vele paren toch nog geen tweede kind mogen hebben, rede hiervoor is dat de overheden niks kunnen doen tot dat gezinsplanning een officiële wet melde de commissie voor nationale gezondheid en gezinsplanning op hun website.
De autoriteiten moeten het nieuwe beleid niet opzettelijk uitvoeren werd er verteld in een verklaring. Deze verklaring kwam als gevolg van een onofficiële verklaring van een ambtenaar die beweerde dat het nieuwe beleid per donderdag al in ging.
‘’Zei die al zwanger zijn met een tweede kind zullen niet gestraft worden.’’ Zei Zhan Ming, adjunct-directeur van de provinciale commissie voor de gezondheid en gezinsplanning in Hunan.
De communistische partij van China’s Centraal Comité kondigde het afschaffen van een decennia oud één-kind beleid vorige week donderdag aan, in een poging om een evenwicht te creëren in de demografische ontwikkeling van het land en als tegenwicht voor de groeiende vergrijzing van de bevolking.
Een definitief plan voor de wijziging van het beleid moet nog worden geratificeerd tijdens de jaarlijkse vergadering van China’s hoogste wetgevende macht in maart.
Het één-kind beleid zelf werd geintroduceerd in de late jaren ’70 om de stijgende bevolking aan te kunnen, dit gebeurde door paren die in de stad woonden te beperken tot maar één kind per gezin en twee als het eerste kind een meisje was.
Het beleid werd in de jaren die volgden verlicht zodat ouders een tweede kind konden krijgen als zij beiden enigst kind waren. Deze regel werd in de jaren daarna ook iets flexibeler in november 2013 en dat brengt ons aan het huidige beleid waar ouders nu tweede kind mogen hebben als alleen één van de ouders enigst kind is.