In tegenstelling tot het succes vorig jaar dat...
Hunan keuken ook wel Xiang keuken, komt voort uit een provincie (Hunan) die een eeuwenoude reputatie als "land van vis en rijst" heeft. De meest opvallende kenmerken van Hunan gerechten zijn rijkdom, romigheid en vochtigheid, gecombineerd met een delicate gebruik van chili. Hunan keuken is ook geurig, met knapperige verse groenten die worden gekookt "al dente". Er wordt gezegd van Hunan keuken die het heeft niet alleen het zoutgehalte van de keukens van Noord-China en de zoetheid van de keukens van Zuid-China, het heeft ook de kruidige pittigheid evenals de tanginess van meer lokale gerechten. Bovendien, Hunan gerechten gebaseerd op verse, lokale ingrediënten die zijn seizoensgebonden nietjes, dat is een andere reden waarom de Hunan keuken is vaak minder duur dan andere keukens.
Hunan gerechten gunsten kooktechnieken zoals braden, roerbakken, stomen en roken. Het is bekend om zijn "gestoofde" gerechten. Echter, Hunan keuken blinkt uit in het stoven en bakken, die zich bewonderenswaardig lenen op de grondstoffen die deel uitmaken van Hunan gerechten. Net zo belangrijk Hunan keuken is de kunst van het snijden vlees en groenten, zowel gelieve het oog en, in het geval van vlees, de zachtheid van het eindproduct verbeteren.
De speciale kruiderijen Hunan keuken omvatten sojasaus, thee zaadolie, kruidig olie, Chinese rode peper, venkel en cassia schors, elk voegen zijn eigen kleur en smaak aan de gerechten. Hunan keuken staat bekend om scherpheid, dankzij de genereuze maar oordeelkundig gebruik van kruiden, met name het gebruik van chili, dat is standaard naar Hunan gerechten als het is om Zuid-Amerikaanse of Indiase keuken.